Historische groenten hof

Een groenten hof hoorde vroeger bij een boerderij !

In 1900 waren er geen supermarkten. Alles wat je nodig had, verbouwde je zelf, dus ook je groenten, je bloemen, je tabak, je aardappels, je fruit. Omdat er geen diepvriezers of koelkasten waren, at je wat er op dat moment rijp was. Dat betekende soms dagenlang bonen (of iets anders) eten. Alles wat bewaard moest worden om ook in de overige maanden te kunnen eten, werd geweckt en opgeslagen in de kelder. Vlees ( eens per jaar werd het eigen varken geslacht !) werd gerookt of gepekeld ( in het zout gezet). Onze groentenhof ( geriefhof) en onze kelder vertellen het verhaal van toen.

Ons team: Dat bestaat uit een team dat elke woensdagochtend met het onderhoud van den hof bezig is. In het voorjaar wordt er geploegd, bemest, gekweekt en geplant. In de zomer wordt er dagelijks geschoffeld, gesproeid, geplant en geoogst. Dit team verzorgt ook de publieksinformatie over de vaak bijzondere soorten en rassen die er groeien. Kinderen helpen zo nu en dan met planten en onderhoud.

 

Jam productie en wecken: Er wordt, deels van eigen producten, jam gemaakt en soms wordt er geweckt ( conserveren van groenten in glazen potten).

Bijzondere ( bijna vergeten) groenten: Naast het kweken van de gebruikelijke groenten, proberen wij ook veel oude en bijna vergeten soorten terug te brengen. Denk maar eens aan: pastinaak, brave hendrik, kardoen, tabak en andere.

 

Publieksinformatie: Een informatiebord, vlakbij den hof, vertelt over den hof, de planten, een plattegrond enz. Rabobank Bernheze-Maasland heeft ons in 2018 een fraai geldbedrag geschonken, om dit project, de historische hof, mogelijk te maken.

 

Inschrijven voor een groeps excursie (met informatie door een tuinman/tuinvrouw:  Van half april t/m 1 oktober kan dat, op afspraak,  via het bellen met onze afsprakenlijn: 0413-291172.