De DRIE gebouwen

Gebouw 1, het museum: Het boerderij gebouw is historisch waardevol. Het is een achttiende-eeuwse boerenhoeve van het type hallehuis in een natuurlijke omgeving met erf, boomgaard en geriefhof. Zeer waarschijnlijk was de boerderij in de achttiende eeuw een hoekgevelboerderij, maar dat is later gewijzigd. Gebouw en inrichting zijn helemaal in historisch verantwoorde staat.

Publicaties en onderzoek:  Over het museum zijn een drietal boeken verschenen, te weten:

1. Rapport 26, Stichting Historisch Boerderij Onderzoek, Arnhem oktober 2001. door ir. Andre Viersen. Adres: Postbus 649, 6800 AP Arnhem.

2. “Leven en werken rond 1900”, uitgave Meierijsche Museumboerderij, 2e druk 2007. Te koop in de Meierijsche Museumboerderij Heeswijk-Dinther. ( ook te bestellen via deze website).

3. “De historie van een Brabants boerenhuis” . Uitgave SUN, Nijmegen 2002. ISBN 90 5875 0132

Gebouw 2, de “schob”;

Onze ontvangstruimte, bezoekerscentrum en kantine, “de schob”, ligt naast de museumboerderij. Er is WiFi. In de vitrines en via films zie je daar veel over het boerenleven tussen 1900 en 1930 en de gewoonten en gebruiken uit die tijd.

Gebouw 3, de “karschob”:

Dit gebouw ligt achter de “schob”. Vooral gebruikt voor de diverse educatieve programma’s, vergaderingen enz. Er is Wifi. Daar is ook de historische bakoven waarin regelmatig lekker boerderij vloerbrood, naar oeroud recept, wordt gebakken. Naast de karschob ligt het museumterras.