Meedoen aan Onderwijs programma’s

Onze Onderwijs programma’s !

Het overbrengen van kennis over de tijd van toen, en dat op een levendige manier, vinden wij onze HOOFDTAAK. Vandaar dat het museum een serie lesprogramma’s heeft ontwikkeld, waarvoor je je kunt inschrijven. Hieronder staan ze genoemd. Verzoeken om nadere informatie kunnen worden ingestuurd via deze website. ( tel. 0413-291172 of  ga naar de “CONTACT”-pagina van deze website).

Basisonderwijsprogramma’s:

1. “Jet en Jan, jong in 1910”. Ten behoeve van groepen 5 van de basisschool is het educatief programma : Jet en Jan, jong in 1910. gemaakt. Via een, door het museum verstrekte les kist, wordt dit bezoek al op school voorbereid. Eenmaal in het museum spelen en werken de kinderen zoals kinderen uit de tijd van 1910. Levende geschiedenislessen. Nadere info staat elders op deze website.

2. “Karel en Kaatje”. De groepen 5 van scholen die niet kunnen meedoen met Jet en Jan mogen meedoen aan een tweede programma: ” Karel en Kaatje”. Kinderen worden, via de inhoud van die oude kist, al op school voorbereid op ” de tijd van toen”.  Eenmaal in het museum ontdekken ze al doende hoe kinderen uit die tijd werkelijk leefden, hoe ze speelden en wat ze deden.

3. “Museumschatjes”. Bestemd voor groep 5/6 of 7/8 basisschool. Van te voren moet je als school inschrijven via een brief die vanuit Erfgoed Brabant/ Provincie Noord-Brabant in juni naar alle scholen wordt verzonden. Na inschrijving krijgt de school voor elke leerling een lesbrief waarmee het museumbezoek moet worden voorbereid. Tijdens het bezoek gaan de leerlingen op zoek naar hun eigen “museumschat”. Ze vullen, naar aanleiding van gesprekjes met de aanwezige gidsen, de meegebrachte lesbrief in. Het bezoek is voor scholen helemaal gratis tegen vertoon van het zgn “voucher” wat elke school van de provincie krijgt.

Voortgezet onderwijs- programma’s:

1. “Uit het sobere leven van jouw overgrootouders”:  Bestemd voor 2e jaars leerlingen van het voortgezet onderwijs.  Aan de hand van een lesbrief gaan leerlingen op zoek naar de betekenis van een aantal bekende spreekwoorden; ze beoefenen oude spelen en- ambachten en kijken naar films uit oude tijden. Al doende en spelenderwijs ervaren ze, wat “duurzaamheid” en “soberheid” WERKELIJK betekenden

Programma’s voor alle leeftijden:

Programma voor oudere ouderen:

1. Witte gê da nog ?” Speciaal voor oudere ouderen, die de tijd van toen nog aan den lijve hebben ondervonden ontwikkelde het museum een programma. Door middel van oude verhalen en de werkelijkheid van het museum gaan we op zoek naar de tijd van toen ! Onder het genot van een gastvrij drankje, komt U zelf met verhalen van vroeger . Gezellig EN leerzaam, zeker met een groep vrienden of bekenden !